Gratis adviesgesprek aanvragen

Klantenreviews

Wij hebben een groot aantal tevreden klanten!

Samenwerkingspartners

Natuurvriendelijk isoleren: bescherm de natuur

Natuurvriendelijk isoleren wordt steeds belangrijker. Nu mensen steeds vaker kiezen om te profiteren van de voordelen van isoleren, is het belangrijk dat de belangen van de natuur niet uit het oog verloren worden. Spouwmuren worden namelijk regelmatig gebruikt door vogels en vleermuizen, die het niet overleven als er niet natuurvriendelijk geïsoleerd wordt. We vertellen u graag wat BEVO verstaat onder natuurvriendelijk isoleren, en op welke manier we dat toepassen.

Wat is natuurvriendelijk isoleren?

Eigenlijk dekt de term ‘natuurvriendelijk isoleren’ de lading niet. Het isoleren gebeurt namelijk niet op zo’n manier dat vogels en vleermuizen nog steeds van de te isoleren ruimtes gebruik kunnen maken. Maar we zorgen er wel voor dat er geen vogels of vleermuizen meer in het gedrang komen tijdens het isoleren, en hierdoor mogelijk sterven. Daarom is ‘natuurvrij isoleren’ een betere term. Oftewel: we zorgen ervoor dat de te isoleren ruimtes vrij zijn van vogels en vleermuizen, voordat we installeren.

Hoe werkt natuurvriendelijk isoleren?

Voor het gemak blijven we toch spreken van ‘natuurvriendelijk isoleren’. Dat begint met het installeren van zogenaamde exclusion flaps, minimaal 4 dagen voor aanvang van het isoleren. Dit zijn flappen waardoor de dieren wel naar buiten kunnen, maar niet meer naar binnen. In de 4 dagen voor het isoleren hebben ze dus genoeg tijd om een ander plekje te vinden. Daar helpen we de dieren trouwens ook bij, bijvoorbeeld door andere verblijfsplekken te realiseren of kasten op te hangen.

Wanneer mag je natuurvriendelijk isoleren?

Het natuurvrij maken van een woning kan niet het hele jaar door: in het broedseizoen en in de winter kan het niet. Sommige vogels blijven tijdens het broedseizoen namelijk langer dan 4 dagen achter elkaar op het nest, en ook pasgeboren vogels en vleermuizen kunnen niet uit een spouwmuur ontsnappen. In de winter geldt hetzelfde voor vleermuizen, aangezien ze dan in winterrust zijn. Daarom moet er bij het natuurvriendelijk isoleren altijd rekening gehouden worden met het ritme van de betrokken dieren. Op de natuurkalender staat bijvoorbeeld wanneer wij wel en niet natuurvriendelijk kunnen isoleren.

Winterperiode – Toegestaan, maar de woning is pas vleermuisvrij ná de winterperiode.
Toegestaan, na 5 dagen is de woning vleermuisvrij.
Effectiviteit vleermuiswerende maatregelen moet worden ingeschat door een ecoloog (avondtemperatuur 2 dagen achtereen >10˚C).
Kraamperiode – Niet toegestaan.

Waarom natuurvriendelijk isoleren?

Vogels als de huismus en gierzwaluw, maar ook vleermuizen, worden beschermd met de Wet natuurbescherming. In deze wet staat dat je verblijfplaatsen van deze dieren niet mag aantasten. Dit maakt van natuurvriendelijk isoleren daarom ook een verplichting. Eerder werd niet-natuurvriendelijk isoleren bij particuliere eigenaren nog gedoogd, maar dat is nu niet meer zo. Daarom heeft BEVO al vroegtijdig geïnvesteerd in de noodzakelijke kennis en kunde om woningen natuurvrij te maken en dus op natuurvriendelijke wijze te isoleren.

Natuurvriendelijk isoleren in de praktijk

Zoals u gewend bent van BEVO, komen we voor het isoleren altijd eerst bij u langs voor een inspectie en om de mogelijkheden te bespreken. Tijdens dit gesprek hebben we het ook over het natuurvrij maken van de woning.

Vervolgens begint het met het daadwerkelijk natuurvrij maken. Daarbij houden we rekening met de natuurkalender en geven we dieren de kans om uw woning te verlaten voordat we gaan isoleren. Soms zorgt dit helaas voor enige vertraging, maar we vinden het belangrijk om aan alle wettelijke eisen te voldoen. Naast het natuurvrij maken zorgen we, in overleg met u, ook voor andere verblijfsplekken. We adviseren u graag over de mogelijkheden op het gebied van nieuwe interne verblijfsplaatsen in de spouwmuur of externe verblijfsplaatsen aan bijvoorbeeld een boom, schuur of andere locatie aan uw woning.

Afhankelijk van de periode in het jaar, maar altijd minimaal 4 dagen na het natuurvrij maken, kunnen we isoleren. Dat duurt meestal 1 dag.

Om een woning te mogen isoleren waar vogels of vleermuizen wonen, is een ontheffing nodig. Werkt u samen met BEVO voor het natuurvriendelijk isoleren, dan regelen wij dit allemaal en zorgen we dat alles soepel en volgens de regels verloopt.

Meer weten? Neem contact op!

Natuurvriendelijk isoleren: u weet er nu alles van en ook hoe BEVO dit toepast. Feit is dat u er geen omkijken naar heeft. Het daadwerkelijk isoleren van uw woning gebeurt na het natuurvrij maken zoals u van ons gewend bent. Wilt u meer weten, neem dan contact met ons op!