Subsidie

Gewijzigd op: 06-01-2021

U kunt met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) subsidie ontvangen voor 5 typen isolatiemaatregelen.

Dat kan als u eigenaar bent van de koopwoning en deze woning uw hoofdverblijf is of direct na renovatie wordt.

Voorwaarden

  • Kiest u voor 1 isolatiemaatregel, dan moet u daarna nog minimaal 1 andere maatregel nemen. Dat kan een ander type isolatiemaatregel zijn of u kunt kiezen voor een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet.
  • Als u HR++ glas en Triple glas combineert dan moet het totaal aantal m2 te vervangen glas opgeteld altijd minimaal 10m2 zijn. U ontvangt voor maximaal 45m2 subsidie. Het maximaal aantal m2 blijft hetzelfde als u bij HR++glas en Triple glas kiest voor een combinatie met kozijnpanelen of isolerende deuren, u telt het aantal m² dan bij het glas op.
  • Bij de toepassing van HR++ glas of Triple glas dan moet dit ter vervanging van bestaand glas zijn.
  • Bij de toepassing van Triple-glas is het verplicht om ook de kozijnen te vervangen door isolerende kozijnen.
  • Alle isolatiemaatregelen moeten zijn uitgevoerd in de bestaande thermische schil.
  • Kiest u bij het type isolatiemaatregel vloer- of bodemisolatie, spouwmuurisolatie of dakisolatie, voor het isolatiemateriaal lokaal gespoten PIR of PUR, dan moet dit zijn aangebracht met een HFK-vrij blaasmiddel.
  • De uitvoering is gedaan door een bouwinstallatiebedrijf. De uitvoering mag u niet zelf doen.
  • U vraagt maximaal 12 maanden na uitvoering van de eerste (isolatie)maatregel subsidie aan.
  • U heeft geen recht op subsidie als u al eerder een andere subsidie voor dezelfde type(n) isolatiemaatregel(en) heeft ontvangen.

Maatregelenlijsten

Controleer voordat u een aanschaf voor een isolatiemaatregel gaat doen eerst de Isolatiemaatregelenlijsten. Staat uw isolatiemaatregel op de lijst? Kies dan in uw aanvraag de meldcode van maatregel. De meldcode betekent dat de keuze die u maakt voldoet aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor subsidie.

Staat uw maatregel niet op de lijst? U kunt dan wel subsidie aanvragen. Stuur dan de productbeschrijving mee. Het risico is dan wel dat bij controle blijkt dat uw gekozen isolatiemaatregel niet voldoet aan onze eisen. In dat geval heeft u geen recht op subsidie.

Lees meer op deze pagina: https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/isde/woningeigenaren/voorwaarden-woningeigenaren/isolatiemaatregelen

Duurzaamheidslening

Veel gemeentes in Nederland verstrekken duurzaamheidsleningen aan woningeigenaren die hun huis willen verduurzamen. Met deze lening financiert u tegen aantrekkelijke voorwaarden de maatregelen, zoals isolatie en zonnepanelen.

Gebied: kijk op de volgende website om te zien of deze ook beschikbaar is in uw gemeente

Hoogte lening: minimaal € 2.500,-

Meer informatie op: website Stimuleringfonds Volkshuisvesting (SVn)

Duurzame Monumenten Lening

Bent u in het bezit van een rijksmonument en gaat u deze restaureren? Dan komt u in aanmerking voor de Duurzame Monumenten Lening. Tegen een lage rente financiert u de energiebesparende maatregelen mee. Verduurzaming draagt bij aan het behoud van uw monument.

Gebied: Nederland

Beschikbaarheid: € 10.000.000,-

Hoogte lening: € 2.500,- tot € 25.000,-

Meer informatie op: website restauratiefonds

Vereniging van Eigenaren (VvE), wooncoöperatie en woonvereniging

Ook met een Vereniging van Eigenaren, woonvereniging of wooncoöperatie komt u in aanmerking voor de subsidie energiebesparing eigen huis. Op deze wijze kunt u op een duurzame wijze uw woongebouw, galerijwoningen, portiekwoningen, maisonnettes en appartementen isoleren. Meer informatie op www.rvo.nl/subsidies-regelingen/subsidie-energiebesparing-eigen-huis/vereniging-van-eigenaren.

Subsidies, regelingen of lening

Bent u geïnteresseerd wat er nog meer mogelijk is qua energiebesparende subsidies, regelingen of leningen? De overheid heeft de volgende website waar u kunt zien waar u in aanmerking voor komt: www.energiesubsidiewijzer.nl (website Overheid)

Vragen

We kunnen ons voorstellen dat u na het lezen van de subsidieregeling vragen heeft. Neem dan gerust contact met ons op, u kunt een bericht achterlaten op onze website of ons bellen. We staan u graag te woord.